Om 57˙Nord

57˙Nord är ett nystartat båteventföretag. Verksamheten sjösattes 2017 efter att Rikard och Niclas klurat på en idé och sett ett lucka i utbudet av charterbåtar i Göteborg. 57˙Nord erbjuder en lyxigare och bekvämare båtupplevelse än vad traditionella RIB båtar gör. Företaget har en båt som rymmer upp till 10 passagerare och hemmahamnen är Långedrag. 57˙Nord ordnar hela arrangemang med båten i centrum.

Rikard Holmgren

Rikard är serieentreprenör och driver företag inom ekonomistyrning och redovisning. Han är också en av två delägare i 57˙ Nord.

Redan som 4-åring seglade Rikard sin alldeles egen optimistjolle. Kärleken till havet och båtar har bestått, även om föremålen har växlat med åren. Det har hunnit bli 11 egna båtar sedan den första, allt från katamaraner till motorbåtar – surfingbrädor och andra flytetyg oräknade.

– För mig är det himlen på jorden att få vara ute på havet. Jag vill visa mina kunder vilka fantastiska naturupplevelser som finns här ute i Göteborgs skärgård och i Bohuslän, säger Rikard.

Det är mötena med gästerna, samtalen och glädjen att vara ute på havet tillsammans som driver Rikard att vilja utveckla 57˙ Nord tillden ultimata båtturen i Göteborgs skärgård. Kvittot får han när en nöjd kund kommer tillbaka.

Hemmaskärgården finns i norra Bohuslän på Raftö mellan Havstenssund och Resö, där han har sitt sommarställe. Härifrån utgår även de privata båtsemestrarna, och favoritplatsen framför alla andra är Väderöarna.

För utflykter med Pandora så är Vrångö och Vinga Rikards personliga pärlor. Vinga för den historiska betydelsen och Vrångå för att där finns en bra hamn.

– Vinga är så mycket mer än bara en ö. Och Vrångö är lugnt och stilla med en liten, gemytlig hamn, fortsätter Rikard.

Helst åker han dit i maj, när solen börjar värma ansiktet och han får ha havets blanka spegel för sig själv.

– Man har härdat igenom ännu en vinter och allt ligger framför en. Det går att bada även om det är kallt, säger Rikard, som alltid har badkläderna med sig.

Rikard väljer

Champagne              Öl

Soluppgång            Solnedgång

Gästhamn                   Naturhamn

Fiskeställ                     Snickarbyxor

Alltid med ut på havet: Badkläder

Om jag tvingas välja något annat än Bohuslän: Kroatien och Maldiverna

Niclas Franklin

Niclas är säkerhetskonsult och båtfantast. Som entreprenör såg han direkt att en Agapi 950 kunde fylla ett gap på chartermarknaden, och dessutom får han själv åka båt på arbetstid.

Båtlivet och havet har alltid varit ett stort intresse hos Niclas, som är född och uppväxt i Göteborg. Har alltid haft nära till vattnet och barndomens somrar var fyllda av bad och fiske. Så länge han kan minnas har han kikat på båtar av alla slag, särskilt ”racerbåtar”.

– Snabba båtar var alltid det mest spännande, säger Niclas.

Den första egna båten var en Reloy, en tidig plastbåt byggd på Orust. Han var 16 år och slog till när en kompis skulle sälja.

– Den var som en raggarbil fast i båtform!

Nu har han en liten styrpulpetbåt på landet, som finns på en ö, vid Koster i norra Bohuslän. Här klappar hjärtat fortfarande lite extra eftersom det är här släkten har sina rötter. Men som den göteborgare han är älskar han hela skärgården.

– Jag vill visa hur fint det kan vara i skärgården och samtidigt bjuda på en riktigt kul båttur. Man ser i ansiktet på människor när de njuter av upplevelsen och det ger så mycket tillbaka, tycker Niclas.

Själv åker han gärna till Marstrand, en klassisk destination för båtälskare.

–  Marstrand har verkligen allt – bra restauranger, coola barer och mysiga gränder. Sommarsäsongen är underbar med allt folkliv och trängsel runt bryggorna, menar Niclas.

Dykning är ytterligare ett intresse och då är det norra Bohuslän med Kosterhavet och Väderöarna som gäller. Här finns ett otroligt rikt och klart vatten med många fiskarter, hummer och spännande bottenformationer.

– Gillar du själv att dyka så fråga mig gärna!, avslutar Niclas med ett leende.

Niclas väljer

Champagne                Öl

Soluppgång                Solnedgång

Gästhamn                   Naturhamn

Fiskeställ                    Snickarbyxor

Alltid med ut på havet: kaffetermos och badbrallor

Om jag tvingas välja något annat än Bohuslän: Australien och Mallorca